COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 1 martie 2020 încetează de drept contractul de administrare nr. 04/01.03.2010  a Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa, încheiat între Consiliul Judeţean Alba şi Ministerul Mediului și Pădurilor, urmând ca administrarea siturilor să fie preluată de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.         

            Încheiat pe o perioadă de 10 ani, contractul a avut drept scop buna administrare a ariilor naturale, în acord cu legislația în vigoare și cu planul de management și regulamentul ariilor naturale protejate.

             Pe parcursul celor 10 ani de administrare, a fost implementat  proiectul ”Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”, al cărui scop principal a fost menţinerea stării ecologice favorabile a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatică pentru care situl a fost desemnat, precum şi menținerea serviciilor ecosistemelor din Siturile Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa. De asemenea, a fost elaborat și aprobat, prin Ordinul Ministrului nr. 1158 din 24.06.2016, Planul integrat de management al Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa.

natura frumoasa 2020

Reglementări urbanistice ilustrate pentru zona Valea Sebeșului, județul Alba.

În vederea menținerii peisajului rural din zona Valea Sebeșului, județul Alba, Consiliul Județean Alba a elaborat un ghid ilustrat dedicat Reglementărilor urbanistice din zona Văii Sebeșeului.

Ghidul cuprinde reglementări inclusiv pentru gospodăriile cu ocol întărit și construcții sezoniere (stâne, sălașe, grajduri, etc.), încercându-se astfel păstrarea caracterului tradițional a acestora în lucrările de reparații și refacere.

REGLEMENTARI URBANISTICE VALEA SEBESULUI

Amenajare valea Sebesului

 

Proiect "Facilitarea conviețuirii omului cu carnivorele mari în Carpații de Sud-Vest"

Proiectul „Facilitarea convețuirii omului cu carnivorele mari în Carpații de Sud-Vest” desfășurat de SC FAUNA&FLORA INTERNATIONAL SRL în cooperare cu CONSILIUL JUDEȚEAN ALBA are ca principal scop reducerea conflictului om-animale sălbatice prin găsirea de soluții menite să răspundă amenințărilor directe, dar și demonstrarea unor metode de prevenire a pagubelor (garduri electrice, câini de pază).

Perioada de desfășurare: 02.07.2018 -31.12.2020.

DSC 6686


Mai jos găsiți informații despre:

- Modalitatea și pașii de urmat pentru acordarea despăgubirilor ca urmare a unor pagube produse de animalele sălbatice; Acordarea despagubirilor.

- Cererea persoanei despăgubită; Model cerere.

- Recomandări de bune practici pentru evitarea/reducerea eventualelor pagube provocate de animalele sălbatice; Recomandari de bune practici.

- Ghid despre îngrijirea câinilor specializați. Ghid de ingrijire


 Concurs de arhitectură - Amenajare Camping

 Amenajare camping zona Luncile Prigoanei

În vederea promovării și dezvoltării turismului și protejării peisajului cultural, a arhitecturii tradiționale Consiliul Județean Alba a organizat , în perioada iunie - august 2014, un concurs de idei de arhitectură adresat urbaniștilor, arhitecților și studenților la arhitectură/urbanism.

Tematica concursului - proiectarea zonelor de camping de 3 stele în zone de importanță turistică din județ: Zona Luncilor Prigoanei,comuna Șugag, ce se conturează deja ca o viitoare stațiune turistică din zona alpina a munților Sebeșului și ar putea deveni punct de referință pentru turiștii pasionați de sporturile și activitățile montane și de iarnă.

Au fost înscrise în concurs un numar de 10 propuneri pentru amenajarea zonei de camping la Luncile Prigoanei.

DSC 6686

Toate detaliile si castigătorii concursului pot fi vizualizate descărcând Ghidul Concursului.

 Caravana „Frumoasa”

Caravana „Frumoasa” a reprezentat un eveniment de conștientizare a comunităților locale cu privire la conservarea biodiversității din cele două situri, care s-a derulat pe o perioadă de șase săptămâni (câte patru localități/săptămână), începând din luna septembrie 2014.

Cetățenii au fost informați cu privire la cordonatele (ora și locul) desfășurării caravanei, cu minimum trei zile înaintea evenimentului prin intermediul materialelor de promovare: anunțuri, afișe și flyere.

DSC 6686

În ziua în care caravana a ajuns în fiecare localitate, reprezentanții UIP (Unitatea de Implementare a Proiectului), ai structurii de administrare, precum și cel puțin patru persoane din partea prestatorului, au efectuat un tur al localității împreună cu un reprezentant al administrației locale. Prin intermediul acestuia, oamenii au fost invitați să asiste la caravană.

 

Evenimentele de informare şi conștientizare a factorilor interesați de la nivel local (fermieri, mici întreprinzători, meșteșugari, proprietari de pensiuni, apicultori, administratori/proprietari de terenuri etc.) s-au desfășurat la sediul primăriei, la căminul cultural sau în alt spațiu adecvat în acest sens.

Acțiunile de comunicare s-au concentat pe aspectele care privesc beneficiile economice şi sociale pe care le generează implementarea rețelei Natura 2000.

Printre acestea se numără asigurarea serviciilor de mediu, furnizarea de produse alimentare şi lemnoase, certificate, crearea de noi locuri de muncă (de exemplu: în ecoturism, agricultura organică etc.), diversificarea economiei locale, creșterea stabilității economice şi îmbunătățirea condițiilor de trai, precum şi reducerea problemelor locale de mediu cum ar fi poluarea apei. Fiecare participant a primit un pachet informațional (materiale de informare, insigne etc.).

Prin intermediul caravanei, au fost informate şi conștientizate peste 2000 de persoane.

DSC 7080

 

 

IMG 3440

 

„Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro”.

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.”

JoomShaper